vrijdag 3 februari 2012

jaar4 n4

TiRiTator               Illuminati                4e jaargang nr. 4

Van de redactie
Er wordt veel over verteld maar 't meeste is gebaseerd op veel fantasie. Na deze TiRiTator zal jij een Illuminati expert worden en kan je mee praten over dit onderwerp.

Cartoonrubriek
Allereerst: ik kon geen enkele cartoon vinden over de Illuminati.  Waarschijnlijk komt dit doordat er zoveel cartoons te vinden zijn van complottheoristen die zelfs het kleinste onlogische detail als Illuminati aanduiden. Kennen jullie wel leuke cartoons over de Illuminati mail ze dan naar mij zodat ik ze later aan deze TiRiTator kan toevoegen.
Dit is dan ook de reden dat ik maar cartoons over diverse onderwerpen heb opgezocht.
 

Alweer een tijdje geleden dat er een fokke en sukke in de TiRiTator te vinden was

De financiele crisis

de Illuminati

Op het internet is er veel over te vinden. Youtube staat vol met de ideeën van argwanende complottheoristen. Als je naar cartoons over de illuminati zoekt vind je alleen maar plaatjes van diehards die in alles het kwade zien. De illuminati zouden achter alle terroristische aanslagen in de wereld zitten en niemand zou te vertrouwen zijn. Iets wat voor jullie waarschijnlijk geen verrasing zal zijn: het meeste van wat je over de Illuminati vindt is onzin.
Wat is er precies van waar en wat niet? Ik ga m'n best doen jullie alles uit te leggen. Het kan eerst een rommeltje lijken maar ik doe het stap voor stap opdat langzaam de puzzelstukjes op de juiste plaats vallen.

De basis
Illuminati is het latijnse woord voor 'verlichten'. Logisch. Want deze ordes, ja illuminati is de aanduiding voor verschillende historische 'geheime' genootschappen, vonden dat de kerk gereformeerd moest worden. En dus niet vernietigd! Een van de stichters van deze ordes was Adam Weishaupt
Zoals bekend is heeft de paus de kerk nooit willen reformeren en het is dan ook niet raar dat hij de ordes als ketters beschouwde. Vanaf 1527 waren ze nergens veilig. De Inquisitie deed er alles aan om deze 'ketters' te pakken te krijgen. De vrijmetselaars moesten onderduiken en bleven in het diepste geheim actief. Het is dan ook niet zo raar dat vele geruchten omtrent deze ordes zijn ontstaan. Volgens de een zijn vrijmetselaars nog steeds actief en de ander verzint er nog grotere verhalen bij.

Tempeliers en andere zondebokken
Tijdens de kruistochten ontstonden speciale ordes om de kruisvaarders te beschermen. De meest bekende hiervan waren de Tempeliers. Deze verkregen velen giften van edelen, koningen en de paus om ze te bedanken voor de bescherming van de kruisvaarders. Leden van de Tempeliersorde werden rijker en rijker en de orde begon steeds meer als bankier werken. Zo gaf ze grote leningen af aan paus Alexander III en de machtigste koning van toendertijd de Franse koning Filips de Schone. Deze waren er dan ook bij gebaat wanneer de orde werd vernietigd en hun leningen ten niet werden gedaan. In de nacht van 12 en 13 oktober 1307 liet Filips 15000 leden van de Tempeliersorde aanhouden. De overrompelde leden die ontkenden ketters te zijn kregen de doodstraf.
Ook andere ordes kregen de stempel 'ketters' opgedrukt.

Nieuwe Wereld Orde
De illuminati wordt veelal in verwarring gebracht met De Nieuwe Wereld Orde.
De nieuwe wereldorde is een wereldwijd verspreide complottheorie over het streven naar de totale werdmacht.
Symbool van de NWO en Illuminati op
het 1 dollar biljet van de VS
Deze term werd voor het eerst gebruikt in 't begin van de 20e eeuw en houd in dat de Verenigde Staten en Engeland samen de wereld zouden moeten gaan besturen. Engels zou de wereldwijde taal moeten worden en er zou een eeuwige wereldvrede bereikt worden. Deze complottheorie is trouwens niet op niks gebaseeurd. Want de NWO is ook een groep vrijmetselaar ordes. Het staat vast dat deze groep mee heeft geholpen aan de oprichting van de VS (zo was George Washington een vrijmetselaar). Bekende mensen zoals een aantal  presidenten spraken zich voor een nieuwe wereldorde uit. En niet de minst bekende presidenten. O.a. Winston Churchill, Michael Gorbatsjov en George H.W. Bush. (picant detail: Bush sprak zich hiervoor uit op 11 September 1990. Voor veel complottheoristen veel betekend want precies elf jaar vonden de aanslagen in N.Y. en Washington plaats).

Niet alle vrijmetselaars waren Illuminati
Er bestonden al diverse vrijmetselaarsloges voordat de Illuminati werd opgericht. Een lid van een vrijmetselarij stemt in met de beginselen van de vrijmetselaars. Meestal heeft ie geen idee van de bedoelingen van zijn vrijmetselarij. Dit doordat laag geplaatste leden expres z'n laaggeplaatste leden 'dom' wil houden. Een vrijmetselarij bestaat uit 33 verschillende graden. Je kan een Leerling, Gezel of Meester zijn afhankelijk van je kennis en reputatie binnen de vrijmetselarij.

   Samenvatting
De Illuminati is een orde opgericht door verschillende wetenschappers en rijke families die de kerk wilden reformeren. De kerk vervolgde ze echter en zo begon de Illuminati langzaam wrok te koesteren tegen de Kerk. De Illuminati had later dan ook het doel de Kerk te vernietigen. Vaak wordt de Illuminati in verwaring gebracht met de NWO (the New World Order ofwel de nieuwe wereld orde). De NWO is een groep vrijmetselaars die het doel hebben de wereld over te nemen en zo wereldvrede te brengen. Klein detail: hiervoor willen ze eerst opstandige regeringen en de Kerk, die andere geloven niet zou respecteren,  vernietigen.
Reacties, vragen en/of opmerkingen over deze rubriek? Vul hieronder dan het reactieformulier in en ik zal dit bericht aanpassen

Allereerst de Aanvraag
De volgende TiRiTator gaat over Humor, het is dan ook logisch dat diepgang ver te zoeken zal zijn. In ieder geval, het nummer daarna gaat over Kunst. Heeft een van jullie nog een mooie foto? Kent een van jullie nog een goede site?  Graag verneem ik 'm van jullie! Dit helpt me om weer een mooi nummer in elkaar te flansen! Alvast bedankt.

Dinguz
Jazeker ook de Dinguz is weer terug van weggeweest. Voor de mensen die hem nooit hebben gekend: met behulp van cryptische en omschrijvende aanwijzingen moeten jullie raden over welk voorwerp het gaat. Succes gewenst.
1. 's Nachts actief.
2. spuugt weleens wat uit.
3. Heeft met de vrijmetselaarij te maken
4. Teken van wijsheid
Nou ik denk dat het dit keer wel een makkelijk te raden ding was. Jullie ook? Voor het antwoord moet je in ieder geval wachten tot de volgende TiRiTator.

Recensie Het Bernini mysterie

CERN, Dr. Vetra en pater Silvano zijn bezig met het opstarten van de deeltjesversneller LHC. In de LHC laten ze geladen deeltjes versnellen tot de lichtsnelheid om ze vervolgens tot botsing te brengen. Op deze manier lukt het hen om antimaterie te laten ontstaan. Deze slaat men op in 3 capsulesKort daarna wordt Silvano gedood door een onbekende indringer die een van zijn ogen uitsnijdt om de bewaakte ruimte binnen te komen en het zo lukt een van de capsules te stelen.

VATICAANSTAD, precies op 't moment van de gruwelijke moord op pater Silvano wordt in Vaticaanstad gerouwd om de dood van paus Pius XVI. De vier meest kansmakende kardinalen om paus te worden blijken gegijzeld te zijn en men heeft aanwijzingen gevonden, in de vorm gevonden van een ambigram, dat ja daar heb je 'm de Illuminati er mogelijk iets mee te maken heeft. Deze vrijmetselaarsorde zou echter al eeuwenlang niet meer bestaan. Onmiddelijk wordt Robert Langdon, hoogleraar in religieuze iconologie aan de universiteit van Harvard, benadert door camerlengo Patick McKenna om dit raadsel op te lossen.(Camerlengo is het italianse woord voor gastheer. De camerlengo is degene die de taken van de paus overneemt zolang nog geen nieuwe paus is gekozen)

Men komt er achter dat de sekte de bij CERN gestolen capsule vol antimaterie ergens in Vaticaanstad hebben verstopt. Wanneer enkel maar een miniscuul deeltje antimaterie met materie (alles op aarde bestaat uit materie) in aanrakening komt ontstaat een enorme explosie. Dit gebeurt wanneer de capsule zonder batterij komt te zitten en zodoende ligt ergens in Vaticaanstad een tikkende tijdbom verstopt.
De illuminati dreigen vanaf 20:00 elk uur door middel van een van de vier elementen; vuur, water, aarde en lucht een kardinaal te doden in een van de honderden kerken in Rome om rond middernacht af te sluiten met de ontploffing van heel Vaticaanstad door middel van de capsule.
Die avond vind ook het pauselijk conclaaf plaats. Alle kardinalen zullen zichzelf dan opsluiten in de Sixtijnse Kapel om te beslissen wie de nieuwe paus zal worden. Nu de 4 preferiti, ofwel de kandidaten met de meeste kansen, weg zijn is dit moeilijk. Wat meerdere malen resulteerd in zwarte rook. De kardinalen weghalen gaat tegen de traditie in en dus wordt een evacutie uitgesteld tot het op het laatste moment. Wanneer de bom niet optijd terug gekoppeld is aan de opladder in CERN zal het hele Kerkelijke bestuur dus worden opgeblazen.


Wanneer Langdon de boodschap van de Illuminatie gaat onderzoeken ontdekt hij dat hij het pad der Illuminati (dus eigenlijk pad der verlichting) zal moeten vinden en volgen om zo mogelijk de kardinalen te redden en de capsule onschadelijk te maken.
Dit leidt hem door heel Rome. Maar valt het onheil nog te stoppen? En wie zijn de Illuminati? Hier voor zal je 't boek moeten lezen.

Door de eerste paar paginas zal je je misschien moeten slepen maar daarna is het een lust! Alvast veel leesplezier gewenst.

Volgende week...
...staat de TiRiTator volledig in het teken van humor 
Lees deze tekst maar eens op z'n kop. Je zal zien dat het een ambigram is (voor meer info over ambigrammen lees deze oudere TiRiTator)

Ken jij wel moppen / cartoons over de illuminati? Zend ze naar mij of voeg hieronder een reactie toe

© Copyright TiRiTator

2 opmerkingen:

  1. Drijgen?? Ja, dreigen inderdaad...
    Verder superleuk, had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar ben nu alweer wat informatie rijker!
    Groetjes, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk daar komt de onderwijseres in Ellen naar boven! Maar je hebt helemaal gelijk een duidelijke spelfout. Die ik nu dan ook heb verbeterd. Fijn om te horen dat je 'm leuk vond trouwens.
    De Redactie

    BeantwoordenVerwijderen

Hey, leuk dat je een reactie wil toevoegen!
Hieronder heb ik een reactieformulier toegevoegd. Vul dit even in (gegevens worden niet misbruikt en je kan anoniem blijven) en schrijf vervolgens je reactie.
De redactie van de TiRiTator

Zoeken in deze blog

Volgers