maandag 6 februari 2012

special

TiRiTator             Elfstedentocht special           4e jaargang

Van de redactie...
...er is een hoop gebeurd de afgelopen weken. Want waar van een horrorwinter eerst niks waar leek te zijn is nu gebleken dat er misschien zelfs een Elfstedentocht komt! Met de kou heb ik helemaal niks en ik zou absoluut niet vrijwillig de tocht gaan schaatsen, maar ach
het is leuk om te zien! Vandaar dat ook wij bij de TiRiTator niet achter konden blijven. Met spoed hebben we een nummer over de Elfstedentocht gemaakt.

Cartoonrubriek




De elfstedentocht
Alle informatie van deze rubriek moes ik binnen een paar dagen bij elkaar zien te krijgen en ik weet dan ook niet zeker of alles naar behoren werkt. Na deze rubriek te hebben gelezen ben je behalve Illuminatie expert ook een Elfstedentocht expert! En aangezien je nu toch niks te doen hebt (niet bepaald het weer om gezellig even naar buiten te gaan) is 't geen moeite om dit even rustig door te lezen.

De geschiedenis van de elfstedentocht
In 't vroege Friesland van eeuwen geleden was voor de gewone man schaatsen de enige manier om in koude winters grote afstanden af te leggen. Toendertijd zijn weleens weddenschappen afgesloten om op één dag alle elf Friese steden te bezoeken. Dit blijkt
De tocht
uit een gedichtje Van Boelens uit 1740:
  De knaap was lang beducht
  Voor het baasje, dat gelijk een
  vogel door de lucht
  Kon vliegen over het ijs.  't is
  Pier die ellef Steden
  Van Frieslan, op een dag, heeft in
  het rond gereden
In 1909 organiseerde Pim Mulier die in januari 1891 een tocht langs alle elf steden had gereden de eerste Elfstedentocht. Van 48 personen toendertijd is 't enthousiastme enkel blijven groeien. Bij de laatste van de 15 tot nog toe officiële elfstedentochten in de geschiedenis stonden 16.688 deelnemers aan de start. En naar schatting kwamen er toen 2 miljoen mensen om de tocht bij te wonen!
Voor een preciese lijst van de elfstedentochten moet je deze link volgen. Ook vind je hier een schema van winnaars, tijden en bijzonderheden.
Wanneer 'giet it oan' ?
Daarover bepalen de rayonhoofden samen met het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. De rayonhoofden zijn aangesteld per rayon (gebieden die aan de sloten van de tocht zitten). Ze controleren of het ijs de nodige 15cm dikte heeft, houden zwakke plekken in het ijs in de gaten en hebben de bevoegdheid om schepen te verbieden in bepaalde rivieren te varen. Wanneer de tocht doorgaat is het hun verantwoordelijkheid om een controlepost op te zetten en om de doorkomst van de kopgroep te melden.
Vinden de rayonhoofden of het bestuur van de verening de situatie nog niet veilig genoeg dan gaat de tocht niet door.
Er zijn een aantal redenen om de tocht niet door te laten gaan:
-onveilig ijs. Wanneer het ijs over een groot gedeelte van de tocht niet de benodigde 15cm heeft dan gaat het niet door. Kleine problemen zoals windwakken kunnnen worden vermeden door ijstransplantaties of door klunvoorzieningen (stukken waar de schaatsers moeten lopen).
-weer, wordt er een sneeuwstorm voorspelt of een grote dooi aanval dan kan het bestuur beslissen dat ze gevaarlijke situaties zoals de tocht van 1963 willen vermijden dan kunnen ze of de tocht niet door laten gaan of maatregelen nemen zoals het van het ijs afhalen van schaatsters.
-natte voeten, een groot deel van Friesland bestaat uit polders die onder water komen te staan wanneer er niet gedurende een lange tijd bemalen wordt. Wanneer 't weer er reden toe geeft te denken dat er een Elfstedentocht op komst is dan wordt het bemalen gestopt. Maar wanneer er weer bemalen moet worden om natte voeten te voorkomen dan wordt dat ook gedaan. Bemalen is echter slecht voor de kwaliteit van het ijs.

Maar geef nou toe. Is het niet gewoon leuk wanneer de Elfstedentocht door gaat?

Gadgets


Hallelujah! Je gelooft het niet maar het is me gewoon gelukt om gadgets voor een goede Elfstedentocht te vinden!



Bij de ipod/iphone touch werken handschoenen niet! NU kan je het warm hebben en ook je apps checken!


App meet kans op Elfstedentocht

Chocomel heeft als marketingstruc een app gelanceert die je vertelt hoe groot de kans is op een Elfstedentocht. Met behulp van de app kan je de weersverwachtingen van de komende week zien en het aantal dagen dat het al gevroren heeft. Hoe betrouwbaar het is? Dat moet je zelf maar uittesten.


Druk hier voor meer informatie








Opmerkelijk

Pijnlijke campagne van NS eerder dit jaar.
Men deelde ijs uit in NS doosjes
Waar de gemeentes en provincies duidelijk hebben geleerd van de vorige jaren blijkt NS en ProRail dat niet te hebben gedaan. Op een overgroot deel van de wegen kon al weer gereden worden terwijl het bij het spoornetwerk ontspoord was. Hieronder een filmpje van NOS presentatrice Sacha de Boer die uithaalt naar NS-directeur Meerstadt.



Dit was hem weer! De TiRiTator Elfstedentocht special. Wat vond je d'r van? Wil je dat ik door ga met specials of niet? Laat het me weten ;)

© copyright TiRiTator

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hey, leuk dat je een reactie wil toevoegen!
Hieronder heb ik een reactieformulier toegevoegd. Vul dit even in (gegevens worden niet misbruikt en je kan anoniem blijven) en schrijf vervolgens je reactie.
De redactie van de TiRiTator

Zoeken in deze blog

Volgers